banner-1800x447

Peellands bevrijdingsvuur (19 september)

Lopend Vrijheidsvuur in de Peelgemeenten

Bij de viering van '75 Jaar Vrijheid' in 2019 is in de Peel op initiatief van de Projectgroep Death Valley De Peel een evenement uit de startblokken geschoten, dat de potentie heeft om uit te groeien tot een nieuwe traditie in de Peelgemeenten: het Lopend Vrijheidsvuur.

18 Septemberfeest

Deze activiteit is aangehaakt aan het traditionele 18 Septemberfeest in Eindhoven. Daar wordt op die datum al sinds 1945 het Vrijheidsvuur ontstoken bij het oorlogs- en bevrijdingsmonument op Stadhuisplein. Dat vuur wordt elk jaar door Eindhovense wielrenners opgehaald in Bayeux in Normandië, vanwaar in juni 1944 de bevrijding van Europa begon.

In 2019 haalden hardlopers uit de Peelgemeenten voor het eerst het vuur in Eindhoven op. Na een overnachting in de kerk van Ommel werd het op 19 september - de dag dat in 1944 de bevrijding van de Peel begon - op de Markt in Asten verdeeld onder lopers van alle Brabantse Peelgemeenten, die het vervolgens naar hun eigen gemeente droegen. Dat gebeurde tijdens een kleurrijk evenement, waaraan ook medewerking werd verleend door de burgemeesters van de Peelgemeenten, de gildes van Kring Peelland en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums.

Volgende edities

In 2020 werd opnieuw een Lopend Vrijheidsvuur georganiseerd, dit keer vanaf de Britse oorlogsbegraafplaats Mierlo War Cemetery. Door de coronamaatregelen kon de 2e aflevering niet uitgroeien tot een publieksevenement.

In 2021 zal - ijs en weder dienende - het Lopend Vrijheidsvuur over de Peelgemeenten worden verdeeld vanaf de Peeltroef Belfort Vossenberg in Meijel. De moeizame bevrijding van deze kern van de gemeente Peel en Maas hing in 1944 nauw samen met de bevrijding van de rest van de Peel.

Over de verdere invulling van het Lopend Vrijheidsvuur 2021 houden wij u graag op de hoogte via deze site!

 

Burgemeester van Geldrop-Mierlo (Jos van bree) ontsteekt het bevrijdingsvuur van de Peel op het Britse ereveld in Mierlo

 

Afgevaardigden van de acht deelnemende gemeenten halen het vuur op en ontsteken het na een tocht in hun eigen gemeente

Ontsteken Bevrijdingsvuur geslaagde ouverture voor feestelijke herdenking 1

Ontsteken Bevrijdingsvuur geslaagde ouverture voor feestelijke herdenking 2

Ontsteken Bevrijdingsvuur geslaagde ouverture voor feestelijke herdenking 3