banner-1800x447

Routes

Diverse organisaties, waaronder Death Valley De Peel en Visit Brabant, hebben ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid fietsroutes ontwikkeld. Hieronder zijn vier fietsroutes in De Peel opgenomen.

  • Fietsroute 1: Liberation Route: bevrijdingsroute door Deurne/ Asten/ Someren (nieuw!)

De bezoeker fietst o.a. langs Museum Klok & Peel, de Peel-Raamstelling en het Wehrmachtshuisje. De Liberation Route Brabant is één van de Brabantse toproutes. Deze worden ingezet ter profilering van Brabant als dé routeprovincie. De route wordt daarom zo zichtbaar mogelijk gemaakt met onder andere bewegwijzering onder de knooppuntenborden en informatiepanelen op strategische plekken. Vrijwilligers van VisitBrabant Routebureau zorgen voor plaatsing van, en onderhoud aan, deze borden. 

Met de Liberation Route Brabant fiets je langs iconische oorlogsverhalen in Brabant. Voor elke route wordt er een thematische routekaart met extra achtergrond informatie gemaakt met een verwijzing naar de persoonlijke verhalen welke zijn opgetekend door Brabant Remembers en de Liberation luisterzuilen van Liberation Route Europe.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het ontwikkelen van een toproute in Brabant zodat we hiermee fietsers verleiden tot een meerdaags bezoek aan Brabant. De route wordt gelanceerd in september 2019, vanaf dat moment zijn de routekaarten verkrijgbaar bij o.a. VVV’s, WOII musea, verblijfsaccommodaties en in de webshop van VisitBrabant. 

  • Fietsroute 2: Fietsen in Death Valley De Peel. Deze fietstocht voert u langs gebeurtenissen uit WOII.

De aangegeven fietsroutes leiden langs gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in WOII. Voor het fietsen van de routes volgt u de aangegeven knooppunten. Voor de exacte locaties van enkele gebeurtenissen moet u afwijken van de knooppuntenroute. Op het kaartje zijn deze aangegeven met een stippellijn. In De Peel zijn vele vliegtuigen neergestort. De locaties van deze crashes zijn aangegeven met een vliegtuigje.

Deze fietsroutes zijn ontworpen door de Projectgroep Activiteiten van Death Valley De Peel. Neem de gedrukte boekjes gratis mee in Museum Klok & Peel of download de route hier: Fietsroute Death Valley De Peel

  • Fietsroute 3: Fietstocht bevrijdingsroute Someren

Stichting Someren Natuurlijk/VVV Someren heeft in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding een fietstocht uitgezet langs een aantal memorabele plekken in Someren die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De fietstocht Bevrijdingsroute Someren neemt u mee naar onder andere de navolgende gedenkwaardige plekken in Someren; Het kruisbeeld dat herinnert aan de Slag bij Sluis XI; het herdenkingsmonument Vliegtuigcrash aan de Kerkweg; het gedenkteken Frank Doucette in Lierop; de zwerfkei Vliegtuigcrash aan de Vaarsehoefweg; het onderduikerskamp Dennenlust nabij het gehucht Moorsel; het Wehrmachtshuisje, het monument Indiegangers  en de Mariakapel in Someren-Heide; de gedenksteen Burgemeestersmoord nabij Sluis XII; het herdenkingsmonument aan het Wilhelminaplein en het Vredesmonument aan het Speelheuvelplein.

Download hier de route: Bevrijdingsroute Someren. Voor meer informatie klik hier.

  • Fietsroute 4: Fietsroute door Laarbeek


De aangegeven fietsroutes leiden langs gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in WOII.
 
Voor het fietsen van de routes volgt u de aangegeven knooppunten. Voor de exacte locatie van enkele gebeurtenissen moet u afwijken van de knooppuntenroute. Op het kaartje zijn deze aangegeven met een stippellijn. Afstand route: ca 28 km Startpunt: Toeristen infopunt Piet van Thielplein 56, 5741CP, Beek en Donk. 

Download de fietsroute via deze link: Bevrijdingsroute Laarbeek

 

 

  • Fietsroute 5: Fietsroute door Deurne

Ook in Deurne zijn diverse fietsroutes ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie over de drie routes in het kader: 'Deurne Herdenkt'.

Daarnaast kunt u in het kader van 'De Peel bevrijd' een bijzondere bevrijdingsroute fietsen door De Peel. Een fietsroute van 42 km. Over gemeente- en provinciegrenzen heen, langs de plekken waar stil gestaan wordt bij de bevrijding van het Peelgebied. Aan deze route vindt u vier wandelroutes. Klik hier om de route te downloaden: Deurne Fietsroute wikkelvouwfolder

 

 

  • Fietsroute 6: Fietsroute Gemert-Bakel

Fiets een prachtige route door Gemert-Bakel met de fietsroute 'Gemert bevrijdt'. Start: Ridderplein Gemert. Lengte: 51 km. Download hier de route: Fietsroute Gemert Bevrijdt