PO educatie

In de klas het educatiepakket 'Wat is het je waard?'

Voor elke Brabantse Peelgemeente is een op maat gemaakt lespakket ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 in samenwerking met Erfgoed Brabant. Dit wordt aan alle scholen voor het PO onderwijs binnen deze Peelgemeenten uitgereikt. Het lespakket kan gebruikt worden als een goede voorbereiding voor een bezoek aan de lokale activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Bekijk het totale activiteitenprogramma in het menu Activiteiten.

Werkgroep

Voor het samenstellen van het educatief pakket is in Museum Klok & Peel een vierkoppige regionale werkgroep Educatie geformeerd, bestaande uit Jessie Burgmans uit Asten, Mia Naaijkens uit Beek en Donk, Carlijn Fransen uit Vlierden en Annie van Galen uit Helenaveen. Deze werkgroep is aan de slag gegaan in samenwerking met Erfgoed Brabant.

De werkgroep heeft ingezoomd op de moeilijke keuzes waarvoor burgers zich geplaatst zagen tijdens WOII. Stel je een situatie voor waarbij joodse mensen worden vervolgd, zou je dan je joodse buurman helpen of niet? Als de bevrijders naderen en het oorlogsgeweld dichterbij komt, zou je dan vluchten ja of nee? Of zou je met gevaar voor eigen leven onderdak geven aan een neergestorte piloot? In oorlogstijd moesten veel mensen zulke keuzes maken. Soms zette de oorlog hun leven op de kop.

Lokale verhalen

De werkgroep Educatie verzamelt lokale verhalen uit de Brabantse Peelgemeenten. Zij gaat daarin op zoek naar de dilemma's die in het scholenproject te gebruiken zijn. Via de verhalen maken leerlingen uit de groepen 7 en 8 kennis met de gebeurtenissen uit de oorlog. Ter voorbereiding en/of verwerking worden ze aangespoord om deel te nemen aan lokale activiteiten rondom 75 jaar bevrijding of om de plekken te bezoeken waar de verhalen zich hebben afgespeeld. Dit lespakket is met extra opdrachten ook te gebruiken voor het Voortgezet Onderwijs.

Theatertocht Death Valley De Peel

Voor de groepen 7 en 8 uit Asten en Someren is binnen het Kunstmenu ruimte gemaakt voor de WOII-verhalen. In opdracht van deze scholen heeft de werkgroep een theaterfietstocht ontwikkeld die eind september/begin oktober 2019 plaats vindt. Daarin gaan de oorlogsverhalen uit de Peel op locatie leven via activiteiten. Asten en Someren hebben ieder hun eigen tocht. Ze doen beide de tentoonstelling Death Valley De Peel in Museum Klok & Peel aan en voorzien beide in een bezoek aan hun eigen gemeentehuis en bibliotheek.

Daarnaast staat voor Asten een veldhospitaal bij de molen op stapel en een bezoek aan het kasteel in Heusden. Leerlingen uit Someren bezoeken het recent opgeknapte Wehrmachtshuisje, een schuilkelder en de Heemkundekring.

Leerkrachten kunnen naar eigen inzicht een beleving toevoegen aan de lessen over WOII. Er is een volle agenda met allerlei activiteiten en bijzondere plaatsen om te bezoeken.