Introductie Double Crash

De Dubbelcrash is omgeven door mysterie. Op 7 februari 2020 is het 75 jaar geleden dat in De Peel, onder Heusden (hoek Veluwsedijk/ Kokmeeuwenweg) vrijwel tegelijkertijd twee identieke RAF-bommenwerpers met Franse bemanningen uit de lucht werden geschoten. Ze behoorden tot hetzelfde squadron, zaten in dezelfde missie. Ook het einde van hun missie zou vrijwel identiek zijn. Toch zouden beide missies totaal anders 'de geschiedenisboeken' in gaan.

Een groep enthousiaste onderzoekers uit De Peel hebben zich, met behulp van Franse militairen, op het mysterie gestort. Op 7 februari 2020 zal een internationale herdenking plaatsvinden in Heusden, waarbij onder andere een monument wordt onthuld.

De eerste crash was die van de NA-260 en vond plaats hoog in de lucht. Deze crash heeft tot voor kort (2012) de geschiedenisboeken nooit gehaald. Zes van de zeven bemanningsleden vonden de dood.

De tweede crash was die van de NA-197 en vond plaats achter de boerderij van Frans Maas. Deze crash baarde meteen veel opzien. Drie van de zeven bemanningsleden vonden de dood. Van hen konden er twee nooit worden geborgen.

Dat de NA-260 decennia later toch uit de grijze nevelen van de geschiedenis kwam gevallen is de danken aan Geneviève Bordier, dochter van één van de omgekomen bemanningsleden. Zij heeft haar leven lang gezocht naar gerechtigheid: aandacht voor het lot van haar vader en daarmee voor alle omgekomen bemanningsleden van diens vliegtuig. Zij wil die graag eer betonen op de plek waar ze gevallen zijn.

In de afgelopen vijf jaar heeft zij contact gekregen met een groep onderzoekers, die zich na veel vijven en zessen verenigd hebben in de Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash Asten 2020. De Rotary Deurne Asten Someren, Gemeente Asten en Museum Klok & Peel helpen hen bij die missie. De groep wil Geneviève en haar lotgenoten, maar ook nabestaanden van de NA-197 en andere geïnteresseerden, uitnodigen voor een gezamenlijke herdenking op locatie, waarbij onder andere een monument wordt onthuld.

Aan de herdenking is een activiteitenprogramma (6,7 en 8 februari 2020) en een educatiepakket gekoppeld. Houd de website in de gaten voor het actuele programma. Het project Double Crash is onderdeel van Death Valley De Peel.