Slider

Dit evenement heeft inmiddels plaatsgevonden. Bekijk het videoverslag van Siris hier. 

Twee verongelukte vliegtuigen. Één - de NA197 - werd teruggevonden. Het andere - de NA260 - verdween ogenschijnlijk van de aardbodem. Wat gebeurde er in 1945 precies tijdens en na de mysterieuze Doublecrash in de Peel?

Op 7 februari 2020 was het 75 jaar geleden dat in de Peel onder Asten-Heusden vrijwel tegelijkertijd twee identieke RAF-bommenwerpers met Franse bemanningen uit de lucht werden geschoten. Ze behoorden tot hetzelfde squadron, zaten in dezelfde raid op Duitsland. Ook het einde van hun opdracht zou vrijwel identiek verlopen zijn. Toch gingen beide missies totaal verschillend 'de geschiedenis' in.


Een groep enthousiaste onderzoekers uit De Peel heeft, met assistentie van het Planehunters Recovery Team en van Franse militairen, het mysterie ontrafeld. Samen met Rotary Deurne-Asten-Someren en Rotary Helmond nodigden de onderzoekers de nabestaanden van de NA260 en de NA197 uit voor een internationale herdenking op locatie. Die wordt op vrijdag 7 februari vanaf 15.00 uur gehouden op de hoek Veluwsedijk/Kokmeeuwenweg te Asten-Heusden.

Bij deze plechtigheid werd onder andere een monument onthuld. Er waren toespraken; er was een vendelgroet en een bloemhulde en er heeft een fly-by plaatsgevonden. De herdenking was voor iedereen vrij toegankelijk.

Aan de herdenking was een educatiepakket gekoppeld alsmede een driedaags activiteitenprogramma op 6, 7 en 8 februari 2020.


Ook is er een boek verschenen over de Doublecrash. Dit boek is geschreven door Piet Snijders (auteur boek Death Valley De Peel) en is inmiddels te koop in onder andere Museum Klok & Peel en de regionale boekhandels. Ook kunt u hier het boek via de webshop van Museum Klok & Peel bestellen.


Het project Doublecrash is onderdeel van Death Valley De Peel en wordt ondersteund door diverse partners.
Death Valley De Peel is een initiatief van Museum Klok & Peel. Meer info: www.museumklokenpeel.nl