Slider

Doublecrash; een oorlogsmysterie in de Peel

Twee verongelukte vliegtuigen. Één - de NA197 - werd teruggevonden. Het andere - de NA260 - verdween ogenschijnlijk van de aardbodem. Wat gebeurde er in 1945 precies tijdens en na de mysterieuze Doublecrash in de Peel?

Op 7 februari 2020 is het 75 jaar geleden dat in de Peel onder Asten-Heusden vrijwel tegelijkertijd twee identieke RAF-bommenwerpers met Franse bemanningen uit de lucht werden geschoten. Ze behoorden tot hetzelfde squadron, zaten in dezelfde raid op Duitsland. Ook het einde van hun opdracht zou vrijwel identiek verlopen zijn. Toch gingen beide missies totaal verschillend 'de geschiedenis' in.


Een groep enthousiaste onderzoekers uit De Peel heeft, met assistentie van het Planehunters Recovery Team en van Franse militairen, het mysterie ontrafeld. Samen met Rotary Deurne-Asten-Someren en Rotary Helmond nodigen de onderzoekers de nabestaanden van de NA260 en de NA197 nu uit voor een internationale herdenking op locatie. Die wordt op vrijdag 7 februari vanaf 15.00 uur gehouden op de hoek Veluwsedijk/Kokmeeuwenweg te Asten-Heusden.

Bij deze plechtigheid wordt onder andere een monument onthuld. Er zijn toespraken; er is een vendelgroet en een bloemhulde en als de weersomstandigheden het toelaten is er eerbetoon in de vorm van een fly-by.  De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk (navigatietip: gebruik het adres Veluwsedijk 14).


Aan de herdenking is een educatiepakket gekoppeld alsmede een driedaags activiteitenprogramma op 6, 7 en 8 februari 2020. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.


Ook zal er een boek verschijnen over de Doublecrash. Dit boek is geschreven door Piet Snijders (auteur boek Death Valley De Peel) en is vanaf 7 februari te koop in onder andere Museum Klok & Peel.


Het project Doublecrash is onderdeel van Death Valley De Peel en wordt ondersteund door diverse partners.
Death Valley De Peel is een initiatief van Museum Klok & Peel. Meer info: www.museumklokenpeel.nl