Aktion-im-Moor-banner

Aktion im Moor

50 Jaar Aktion im Moor

 

Fietstoeristen die Nationaal Park de Groote Peel aandoen, raken niet uitgepraat over de 22 meter hoge toren Belfort Vossenberg in Meijel. Vandaar heeft men een magnifiek uitzicht over de Peel in alle windrichtingen.

Net zo spraakmakend is de Aktion im Moor van Joseph Beuys en Gianfranco Gorgoni (1971), het hedendaags kunstwerk dat op het vierde bordes van de Belfort-toren in het zonnetje is gezet door het Astense Museum Klok & Peel.

 

 

Oorlogsgeschiedenis

Toren en kunstwerk verwijzen allebei naar de oorlogsgeschiedenis van de Peel, meer in het bijzonder naar de Peel-Raamstelling. Bij het Belfort Vossenberg liggen namelijk nog zes kazematten die tussen 1939 en 1945 deel uitmaakten van deze nagenoeg ongebruikte Nederlandse verdedigingslinie.
Ze zijn sinds 2020 weer beleefbaar.

De volgende bunker in deze linie was Kazemat 104 op Astens grondgebied. Bij deze bunker dook de wereldberoemde Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1988) in 1971 letterlijk en figuurlijk het moeras in om een statement te maken voor een beter milieubeleid. Zijn Aktion im Moor - een vroege uiting van ecokunst - werd op de foto vastgelegd door de Italiaanse fotograaf Gianfranco Gorgoni (1941-2019), die eveneens wereldroem vergaarde.

Jubilea

In 2021 is het precies 100 jaar geleden dat Joseph Beuys in Kleef werd geboren. In vrijwel alle grote steden van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen wordt dit honderdste geboortejaar gevierd met tal van kunstmanifestaties. Ook het hedendaagse kunstwereldje in ons land laat nu al van zich horen in het kader van '100 jaar Joseph Beuys'.

In 2021 is er nog een Beuys-jubileum. Dan is het 50 jaar geleden dat Joseph Beuys en Gianfranco Gorgoni hun Aktion im Moor in de Groote Peel creëerden. Of en hoe dat 'gouden jubileum' gevierd gaat worden, is nog niet bekend.

Wij houden u graag op de hoogte via deze site!

Het boek 'Aktion im Moor' kunt u online bestellen  in de webshop van Museum Klok & Peel.

Lees de recentie.