Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Veldhospitaal Molen

27 september @ 19:00 - 22:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 12:30, repeating until 30/09/2019

Geschiedenis herleeft dankzij Lucky 7th Historical Group

 De Astense molen krijgt weer even een veldhospitaal 1944

‘Misschien zullen er wel een paar mensen van hun stokje gaan. Dat is heel vaak zo als we ons veldhospitaal uit WOII ergens opstellen. Onze Rode Kruis-post is zo realistisch, dat de verbeelding met de mensen aan de haal gaat. En de meest fijngevoelige types willen dan wel eens omvallen. Maar dat hoeft niemand af te schrikken. We hebben genoeg ervaring om die mensen weer snel bij de les te brengen.”

 Piet Moors uit Asten-Heusden weet het spannend te brengen. De glastuinder in ruste is een van de drijvende krachten achter de Lucky Seventh Historical Group, een groep vrienden die zich bezighoudt met de geschiedenis van de periode 40-45, meer in het bijzonder de historie van de 7th US Armored Division, bijgenaamd The ‘Lucky 7th’.

In het weekend van vrijdag 27 tot en met maandag 30 september is deze groep actief rond de molen in Asten. Op de plek waar exact 75 jaar geleden zonder vooraankondiging een veldlazaret verscheen van de Seventh US Armored Division, wordt ook nu weer een Amerikaans veldhospitaal ingericht.

Piet Moors zorgt voor een ‘toolkit’ en plaatst er enkele militaire voertuigen uit zijn indrukwekkende verzameling. De club zorgt voor een ingerichte operatiekamer. Het spannende oorlogsweekend bij de molen wordt georganiseerd in het kader van het project Death Valley De Peel, waarmee deze herfst op allerlei manieren 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

 Lucky Seventh

De7th US Armored Division – The ‘Lucky 7th’ – vocht in de zomer van 1944 eerst in Noord-Frankrijk in generaal Patton’s Derde Leger, en in de herfst 1944 als onderdeel van luitenant-generaal Dempsey’s Britse Tweede Leger in Zuid-Nederland. In ons land was de pantserdivisie allerminst ‘lucky’. Ze kreeg het eerst zwaar te verduren tijdens de Slag om Overloon en later nog eens tijdens de Slag om de Peel.

In onze streken verloor de divisie veel manschappen en materieel. Tegelijk bouwde ‘The Lucky Seventh’ een reputatie op als een taaie strijdmacht die in de natte herfst van 1944 in de Peelmoerassen stand hield tegen een Duitse overmacht. De ervaring die de Amerikanen in de Peel opdeden, kwam hen daarna van pas tijdens het Duitse Ardennenoffensief. Nadat de geallieerden die aanval hadden doorstaan trokken ze in het voorjaar 1945 op naar Berlijn.

Iets van de imposante slagkracht van ‘the Lucky 7th’ is nog altijd terug te vinden in de bedrijfsruimten van Piet Moors in Heusden. Daar staat een verzameling die ooit zo’n 45 stoere en kostbare voertuigen telde, maar die de laatste jaren is teruggebracht tot circa 15 stukken uit de Tweede Wereldoorlog. Daaronder een tank, halftracks, vrachtwagens, jeeps, stafwagens en als laatste aanwinst een motor uit de oorlogsjaren. Die gaat eind deze maand een bijzondere rol spelen bij de oorlogsherdenking in Heusden.

Veldhospitaal

Maar het materieel van de Lucky Seventh Historical Group gaat in het laatste weekend van de maand dus nog een veel grotere rol spelen bij molen De Oostenwind aan de Molenweg/Molenstraat in Asten.

Vijfenzeventig jaar geleden keken de molenaars Frits en Ferd van Stekelenburg hun ogen uit toen de geallieerden op hun molenerf neerstreken. De Amerikaanse en Britse soldaten van het veldhospitaal stonden op hun beurt in de rij voor een excursie in hun molen.

Eén van de soldaten, de Amerikaan Jack Keenan, stoffeerde zijn dagboekje met fraaie aquarelletjes van het rustieke Asten van toen, compleet met molen en kerk. Onder de wieken van de Astense molen kwamen oorlog en vrede bijeen.

Gewondenverzorging

In het weekend van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september hoopt de  Lucky Seventh Historical Group óók veel nieuwsgierigen te mogen ontvangen. „Omdat onze mensen het deze maand al zo ontzettend druk hebben zit er aan het einde van de maand geen uitgebreide re-enactment meer in. Maar ook zonder dat zorgen wij voor een indrukwekkend kijkje in de wereld van de gewondenverzorging tijdens de oorlog,” belooft hun woordvoerder.

„Het belang daarvan gaat vaak aan de mensen voorbij,” vervolgt hij.  „Iedereen denkt dat de oorlog erom ging elkaar dood te schieten, maar dat is niet zo. Tactisch gezien was het veel belangrijker gewonden te maken. Voor de verzorging van één gewonde moest ‘n leger minstens drie man achter de hand houden en die verzorgers konden niet aan de strijd deelnemen, vandaar.”

Dit en nog veel meer informatie kan het publiek opdoen bij een bezoek aan het veldhospitaal. Aangezien de Amerikanen er indertijd ook een kleine bioscoop hadden, wordt er nu met medewerking van Theo Knoops van de Heemkundekring Asten-Someren ook een mini-bioscoop ingericht. Daar worden filmpjes vertoond die verwijzen naar de expositie Death Valley De Peel in het Museum Klok & Peel in Asten. De  Lucky Seventh Historical Group zorgt voor het nodige comfort; het publiek kan iets gebruiken, er wordt koffie geschonken en voor de kinderen zijn er donuts en ranja. Er is geen entree, maar vrijwillige bijdragen ter dekking van de kosten worden op prijs gesteld.

Openingstijden

Het veldlazaret wordt vrijdag 27 september opgebouwd en eenmaal klaar is ie ook meteen te bezichtigen. Die dag blijft ie in de avonduren open (tot uiterlijk 22.00 uur). Openingsuren zaterdag 28 en zondag 29 september: van 12.30 tot 18.00 uur

Maandag 30 september blijft de ‘display rond de molen’ nog een dag extra staan opdat schoolklassen er tussen 12.30 en 17.00 uur nog een kijkje kunnen nemen. De openstelling voor het onderwijs komt tot stand in samenwerking met de educatieve dienst van het Museum Klok & Peel.

 

Gegevens

Datum:
27 september
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
, , , ,

Locatie

Molen Asten
Molenweg 23
Asten, 5721 XG
+ Google Maps
Website:
www.luckyseventh.nl