Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing: Vliegveld Venlo en en Wehrmachthuisjes in WO-2

13 september @ 20:00 - 22:00

Het bestaan van de Wehrmachthuisjes zoals die in Someren-Heide en omgeving is onlosmakelijk verbonden met de
operaties van Duitse nachtjagers. Deze nachtjagers waren namelijk aangewezen op zoeklichten om in de nachtelijke duisternis Britse bommenwerpers te onderscheppen. De ontwikkeling van boordradar stond immers nog in de kinderschoenen.

Marcel Hogenhuis beschrijft in een boeiende lezing zowel de historie van Fliegerhorst Venlo als de ondersteunende rol van Flakscheinwerfer Regiment 1 met haar zoeklichten. Het resultaat van die samenwerking leidde tot vele slachtoffers onder de Britse bommenwerpers boven onze regio. In de presentatie zit veel, niet eerder gepubliceerd

beeldmateriaal waaronder ook unieke, originele kleurenfoto’s. Het is het verhaal van een gruwelijke luchtstrijd waarvan nu nog enkele Wehrmachtshuisjes, maar vooral veel oorlogskerkhoven stille getuigen zijn.

Marcel Hogenhuis

Wehrmachthuisjes hadden een ondersteunende rol voor Vliegveld Venlo. Marcel Hogenhuis uit Venlo komt zijn verhaal doen in zaal Heidehof in Someren-Heide. Hij maakt o.a. gebruik van niet eerder gepubliceerd beeldmateriaa

Marcel Hogenhuis (1963) uit Venlo is van jongs af aan gefascineerd door de historie van zijn woonplaats. Dat alles leidde tot een omvangrijk huisarchief en internationaal netwerk van historici.
Na zijn doctoraalstudie aan de Universiteit van Amsterdam, werd hij hoofdredacteur bij een lokale uitgeverij. Hogenhuis is medeauteur van ‘Vliegvelden in Oorlogstijd’ (2009, uitgegeven door Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Van 2003-2010 was hij voorzitter van de Duits-Nederlandse Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo. Naast lopende onderzoeken naar het dagboek van een joods onderduikster en een verwoestende bominslag in Blerick, geeft hij lezingen, cursussen en rondleidingen over WO-2 thema’s. Marcel is getrouwd, vader van 4 kinderen en sinds twee jaar docent geschiedenis/maatschappijleer bij de VAVO Noord- en Midden-Limburg.

Gegevens

Datum:
13 september
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Wehrmachthuisje
Telefoon:
06-12236213
E-mail:
info@wehrmachthuisje.nl
Website:
www.wehrmachthuisje.nl

Locatie

Somren-Heide Kerkendijk
Kerkendijk 126
Someren-Heide, 5712 EX Nederland
+ Google Maps
Website:
www.wehrmachthuisje.nl