Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Bevrijders en beschermers

27 oktober @ 14:00 - 15:30

Precies 75 jaar geleden luidden parachutisten van de Amerikaanse 101e Airborne Division de bevrijding in toen zij als eerste voet op Brabantse bodem zetten tijdens Operatie Market Garden. Tijdens de Koude Oorlog rolden Amerikaanse tanks over Brabantse wegen tijdens grootschalige oefeningen. De Amerikanen bleven in de NAVO ook na de Tweede Wereldoorlog garant staan voor onze vrijheid. Toegang is gratis, graag vooraf aanmelden.Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op een stabiele bondgenoot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis keren de Verenigde Staten zich steeds verder af van het continent. Hij zet ook vraagtekens bij het NAVO-bondgenootschap. De vraag voor ons is: moeten we ons daar zorgen over maken?

Om een antwoord te vinden op die vraag neemt historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven ons aan de hand van zijn boek De nieuwe rafelrand van Europa – De eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump mee naar de historische beweegredenen achter de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa en Nederland. Zo wordt duidelijk wat Trumps kritiek op de NAVO betekent en wat we daar in Europa mee moeten doen.

Verzorgd door Ivo van de Wijdeven (1979).Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist bij Algemene Zaken, het ministerie van de minister-president. In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland,

Gegevens

Datum:
27 oktober
Tijd:
14:00 - 15:30
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://helmondpeel.op-shop.nl/1090/lezing/27-10-2019

Organisator

Bibliotheek Helmond

Locatie

Bibliotheek Helmond
Watermolenwal 11
Helmond,
+ Google Maps
Website:
www.helmondpeel.op-shop.nl